I 2010 udgav Fanø Kunstmuseum kunsthistorikeren Marianne Egeskov Gasbjergs bog Kunstnerne på Fanø om museets samlinger. I 2020 udkom bogen i 2. udgave.
Marianne, der i dag er rektor for Århus Kunstakademi, har generøst givet Fanø Kunstmuseum tilladelse til at benytte hendes tekster her på hjemmesiden.
En stor tak skal lyde til Marianne!
Bogen kan købes i museets butik:
Prisen er 175 kr., for medlemmer dog kun 159 kr.
Kunstsamlingen på Fanø Kunstmuseum
Fanø Kunstmuseum samling rummer et særligt stykke dansk kunsthistorie, som stammer fra 1849 og frem til i dag. Kunstnerne kom fra både Danmark, Tyskland og Sverige. Fælles for dem alle var et ønske om at beskæftige sig intensivt med deres kunst på Fanø.
Fanøkunst - mellem isolation og udsyn
Fanø Kunstmuseum viser med sin brede og mangfoldige samling, at man godt kan bruge betegnelsen fanøkunst om de værker, som er fremkommet gennem generationer af billedkunstnere på øen. Det er imidlertid ikke et udtryk for en bestemt kunstretning eller kunstnersammenslutning, som man finder det hos skagensmalerne og Fynboerne omkring indgangen til det 20. århundrede. Når talen falder på fanøkunst, er det nærmere en samlende betegnelse for de værker, der er blevet skabt i samspil med øen over en periode på mere end 150 år.
Fanøkunst er således heller ikke et udtryk for en bestemt stilretning eller holdning til kunsten. Fællesbetegnelsen dækker nærmere over, at kunstnerne skabte deres værker i et samspil med øens natur. Kunstnerne tog afsæt i landskabet og fandt inspiration i det storslåede og varierede naturlandskab på Fanø – fra de hvide sandstrande til de høje klitter og det stormombruste hedelandskab. Indtrykkene gengav de enten naturalistisk på lærredet eller omtolket til en mere eller mindre abstrakt udladning. Uanset stemning og stilretning så fornægter landskabet, det dramatiske lys og roen på øen sig ikke i værkerne.
Samlingen på Fanø Kunstmuseum rummer sidst, men ikke mindst en kulturhistorisk dokumentation af øens kunstneriske udvikling. En stemningsfuld fortælling om kunstnere, som på Fanø fandt et fristed, hvor de kunne – og stadig kan – fordybe og fortabe sig i deres kunst. Omgivet af vand og med færgeoverfarten som eneste adgang, kom de til øen for at finde ro, inspiration og isolation til at videreudvikle kunsten. Langt væk fra storbyernes larm og støj – men med stadig kortere afstande til storbyerne – er Fanø udgangspunktet for en lang række spændende værker, som i dag kan opleves på Fanø Kunstmuseum.
Se også temasiden
Fanø Kunstmuseum. Nord Land 5, Sønderho, 6720 Fanø
Åbningstider: Tirsdag - søndag 13-17. Mandag lukket. Entré m.m. >
Tlf. 75 16 40 44 – CVR nr.: 17 31 42 38 – MobilePay 41026 – post@fanoekunstmuseum.dk
Opdateret 17. januar 2025.