1800-tallet blev sejladsen på Kina udbredt. Også fra Fanø kom både skibe og søfolk helt til Riget i Midten! Mange blev dybt fascineret af kinesisk kultur, kunst og håndværk.
I udstillingen kommer 22 skatte af enestående national betydning fra Nationalmuseet på rejse til Fanø. Det er første gang, at de sjældne værker bliver vist uden for København. De besøgende tages med til Riget i Midten i 17- og 1800-tallet. Her oplever vi de vigtigste mødesteder mellem Europa og Kina i perioden. Vi ser ind i den rige flodkultur på Perlefloden, og som noget helt særligt kommer vi ind bag den handelsscene, som de europæiske købmænd agerede i, helt ud til stederne hvor teen, silken, bomulden og porcelænet blev produceret. Også Qianlong-kejseren (1711-1799) hilser på os gennem sin kalligrafi, måske beskyttet af dæmonjægeren Zhong Kui, som også optræder i udstillingen.
Samtidig med udstillingens åbning udgiver Fanø Kunstmuseum i samarbejde med Gads Forlag kataloget Kina på Fanø – kinesiske skatte fra Nationalmuseet. Kataloget er skrevet af museumsinspektør, ph.d. Benjamin Asmussen fra M/S Museet for Søfart, der i en årrække har forsket og formidlet dansk-kinesiske forbindelser, blandt andet i den anmelderroste bog Kinafarerne – mellem kejserens Kina og kongens København fra 2019.
Udstillingen og kataloget er støttet af Sportgoodsfonden samt Inger og Jørgen Nygaard Larsen Fond.
Foredrag ved Benjamin Asmussen den 4. juni kl. 14 - 16
I Sognehuset, Hovedgaden 105a i Nordby, vil Benjamin Asmussen holde foredrag om den verden, som værkerne er skabt i. Derefter bevæger vi os ind i selve værkerne, der er fyldt med fortællinger og tråde ud i verden.
Entré til foredraget: 50 kr. Billetter kan købes i museumsbutikken eller bestilles pr. telefon 75 16 40 44 og her betales via MobilePay.
Arrangementet foregår i samarbejde med kirkerne på Fanø.
Museumsinspektør Benjamin Asmussen. Foto: Kirsten Jensen.
Egon Svarrer var født og opvokset i Esbjerg, og levede i sommermånederne på Fanø.
I løbet af 60’erne udviklede hans kunst sig fra den naturalistiske form til en abstrakt og konkret retning præget af et stramt og farverigt formsprog.
I 1964 dannede Egon Svarrer sammen med lokale kolleger kunstnergruppen Konkylien, som fik betydning for samtidskunstens opblomstring i Esbjerg og på Fanø.
Egon Svarrer: Et tegn. 1969. Doneret af kunstneren.
Meyers Galleri i Esbjerg var stedet, hvor kunstnerne fra Konkylien viste sig frem. Fanø Kunstmuseum viste i 2013 særudstillingen ”KONKYLIEN – En vestjysk kunstnergruppe”.
Egon Svarrer fik sit internationale gennembrud i 1973 i samarbejde med Galleri Sagittario i Milano. Efter 1976 udstillede han fortrinsvis i Danmark og underviste samtidig på aftenskolen i Esbjerg. Svarrer blev i de sidste år optaget af den indiske Sambodh religion, som bygger på meditation og selvindsigt, og han foretog flere rejser til Indien.
I perioden 1. april til 2. juli 2023 vises en særudstilling med den tyske kunstner Edith M. Holz i det år, hvor hun ville have fyldt 100 år.
Formålet er at vise, hvordan ophold i Sønderho i perioden 1962-2002 har præget kunstnerens værker. En prægning, som skete gennem tæt kontakt til den dansk-tyske kunstnerkoloni i Sønderho, hvor Edith M. Holz mødte kunstnerne Elsa Nøbbe, Anne Marie Hansen, Franz Lizt m. fl.
Edith M. Holz beskriver det selv sådan: ”For 50 år siden kørte hele verden sydpå. Det gjorde vi ikke. Den danske ø Fanø var vort mål. Ved ankomsten i aftenrøden var der et eventyragtigt skær over alle huse i Sønderho. Da jeg studerede design, lavede jeg mange skitser og tegninger fra denne næsten drømmeagtige landsby.”
Udover at særudstillingen vil illustrere det særlige bånd mellem danske og tyske kunstnere, understøtter udstillingen fortællingen om de kvindelige kunstnere, der fra starten af 1900-tallet har været aktive og synlige på Fanø.
Fanø Kunstmuseum, Nationalpark Vadehavet og The Society of Wildlife Artists (SWLA) byder velkommen til en unik udstilling, der er resultatet af et mangeårigt samarbejde.
Samarbejdet med SWLA opstod i 2017. Naturvejleder ved Fanø Kommune, Marco Brodde, der selv er medlem af kunstnergruppen udviklede dengang idéen om at lade nogle af de fremmeste naturkunstnere i Europa besøge Vadehavet.
Udvalgte medlemmer af SWLA har gennem to ugelange besøg arbejdet med Vadehavets landskaber, dets fugle og kulturhistorie på papir, lærred og i skulpturer. Første gang i Tøndermarsken og Vadehavets sydlige del i 2019. Efter Corona-pandemien besøgte en ny SWLA gruppe Fanø og den nordlige del af Vadehavet. Gennem workshops for skoler og forskellige events mødte lokalbefolkningerne de forskellige kunstnere og fik indblik i den kreative proces.
Tegnekonkurrence for børn med emnet Fugle
Ferniseringen på The Society of Wildlife Artists udstillingen bliver også startskuddet på årets tegnekonkurrence for børn:
Årets tema bliver Fugle. Konkurrencen støttes af Danibo.
I løbet af sommeren udbydes flere workshops om fugle og tegning af disse med Marco Brodde. De annonceres her på siden og i næste nummer af Nyhedsbrevet.
Fanø Kunstmuseum. Nord Land 5, Sønderho, 6720 Fanø
Tlf. 75 16 40 44 – CVR nr.: 17 31 42 38 – post@fanoekunstmuseum.dk
Opdateret 4. juni 2023. Udviklet af Casa Grafika Fanø